fbpx

Η διάθεση γεννιέται στο έντερο!

Το στομάχι μας δεν χωνεύει μόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη.

Γι’ αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο το stress όταν σωματοποιείται, να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστημα με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στομάχι. Επιπλέον, το stress επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήματα.

Το κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άμεσα με το στομάχι, αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στομάχου σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος. Το stress επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή αντίθετα δυσκοιλιότητα.

Το έντερο όχι μόνο φαίνεται να έχει στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και την ψυχή μας, αλλά τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει στον εγκέφαλο είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει από εκείνον.

Το έντερο δεν φροντίζει μονάχα για την πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, αλλά δείχνει να φροντίζει εξίσου για το μεταβολισμό και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Η σεροτονίνη για παράδειγμα, της οποίας τα υψηλά επίπεδα στον οργανισμό ευθύνονται για την αίσθηση ευφορίας, παράγεται κατά το πλείστον στο έντερό μας και όχι στον εγκέφαλό μας. Από το έντερο δρα προς τον εγκέφαλο και αλλάζει την ψυχική μας διάθεση.

Είτε το πρόβλημα έχει ως αφετηρία το σώμα, είτε την ψυχή, πολύ σύντομα δημιουργείται ο φαύλος κύκλος της αλληλεξάρτησης και γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει το σωματικό κομμάτι δίχως να υποστηρίξει το ψυχικό.